Menu

Hozzátáplálás – mit, mikor és hogyan?

nobanner

Sok szülő annyira ösztönösen figyeli a babája igényeit, hogy kérdések szinte alig merülnek föl bennük, míg mások nem ennyire biztosak a dolgukban, és mindent úgy szeretnének csinálni a babájukkal, „ahogy az a nagykönyvben meg van írva”. Tudjuk, hogy ez szinte lehetetlen, mivel minden gyermek más és más – így van ez a hozzátáplálással is: vannak szabályok, de a legjobb, ha az igényekhez idomulunk.

Meddig elég az anyatej?

A néhány évtizeddel ezelőtt elterjedt általános vélekedéssel szemben szerencsére ma már a szakemberek is az anyatejes szoptatás elsődlegességét és előnyeit hangsúlyozzák. Ezt a vélekedést a legtöbb anyuka szintén magáénak vallja, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy szoptathassák csecsemőiket. Az anyatej nagy előnye a mesterségesen előállított tápszerekkel szemben, hogy tartalmazza mindazokat az immunanyagokat is, amelyekre a még fejletlen immunrendszernek alapvető szüksége van. Nem véletlen, hogy az a csecsemő, akit édesanyja anyatejjel táplál, kevésbé betegszik meg.

Az anyatejes táplálás a baba 5-6 hónapos koráig kielégítő a csecsemő számára, eddig az időpontig még szomjoltásra sem szükséges mást adnunk számára, mint az anyatejet. Ennek első része hígabb, vízszerű, a baba szomját oltja, míg később az anyatej sűrűbb, ez szolgál a baba táplálékául. (Természetesen nyáron, nagy melegben pótolhatjuk a folyadékszükségletet babavízzel). A hozzátáplálás ideje az 5-6. hónap környékén érkezik el, figyeljük meg, hogy babánknak elegendő-e még az anyatejes táplálás vagy kevésnek bizonyul, erre a baba jelzéseiből következtethetünk. Ha úgy érezzük, hogy a babának szüksége van már a kiegészítő táplálékokra, akkor fokozatosan szoktassuk az új ízekhez, ételekhez. Tévhit az, hogy a baba rögtön ehet a felnőttek által fogyasztott ételekből, ezeket majd csak 1 éves kora után (még jobb, ha később) vezetjük be számára, amikor megbarátkozott a semlegesebb babáknak szánt ételekkel.

A hozzátáplálás fokozatait, a bevezetendő ételeket hozzátáplálási táblázatokból ismerhetjük meg, és a védőnőket is kérdezhetjük erről bátran, ők is szívesen segítenek. Az első gyümölcsök, amelyekkel megkínálhatjuk őket: az alma, az őszibarack, a meggy, a sütőtök, a sárgarépa, később a banán, körte, a paradicsom, a cukkini és így tovább. A védőnők ajánlása szerint a gluténtartalmú ételeket is minél hamarabb be kell vezetni a kisgyermek életébe, legkésőbb hét hónapos korukig. 1 éves korig kerüljük a cukrot (teljesen), a mézet, az aprómagvas gyümölcsöket (az allergia kialakulásának veszélye miatt), mint az eper, málna, szeder, áfonya, a tejtermékeket, a tojásfehérjét, a mogyorót és a diót (ez utóbbiak szintén allergiás reakciókat válthatnak ki, és annak veszélye is fennáll, hogy a gyermek félrenyeli azokat).

Meddig szoptassunk?

A másik örök dilemma az édesanyák esetében az, hogy meddig van szüksége a csecsemőnek az anyatejre? Itt szintén az igényeknek megfelelően járjunk el. A minél tovább, annál jobb elv is helytálló, de ez nem jelenti azt, hogy két-három éves korukban még szoptatni kéne a babáinkat. Általánosságban elmondható, hogy egy-másfél éves korukig mindenképp jó, ha tudjuk szoptatni a gyermekeinket, természetesen fokozatosan csökkentve az alkalmak és a mennyiségek számát. Egy éves kor után már csak az esti (esetleg reggeli) alkalom marad meg, majd ezt is hagyjuk el apránként!

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>